Najnovije na sajtu

Merkur u Vodoliji

Ovih dana mnogo toga deluje iz ISTINE, ne iz DOBRA, kao što Merkur u Vodoliji uvek deluje samo iz istine. PRIČA O DOBROM SAMARIĆANINU  Parabola o Dobrom Samarićaninu je jedna od najpoznatijih, i najčešće spominjanih parabola. I kroz nju se može razumeti delovanje iz DOBRA, a ne iz ISTINE. Između Jerusalima i Jerohina, na putu, ležao je Jevrejin koga su razbojnici opljačkali i povredili. Ovim putem prošli su jevrejski sveštenik i Levit a da mu nisu pomogli. Zatim je naišao Samarićanin, iako Jevreji i Samarićani nemaju ništa zajedničko Samarićanin je stao i pomogao mu. 

tanjav
EVO PARABOLE

,, I gle zakonik (pravnik) ustade i kušajući ga reče:,, Učitelju šta mi treba činiti da nasledim život večni? A on mu reče: Šta je napisano u zakonu? Kako čitaš? A on odgovarajući reče: Ljubi Gospoda Boga svojega svim srcem, svom dušom i svom snagom svojom, i svim umom svojim, I BLIŽNJEGA SVOGA KAO SAMOG SEBE. A Isus mu reče, pravo si odgovorio, to čini i živećeš. Želeći sebe da opravda zakonik reče Isusu: A ko je bližnji moj?
Ćovek neki silazaše iz Jerusalima u Jerohin. I zapade među razbojnik. Ovi ga svukoše i rane mu zadadoše. Odoše a njega polumrtva ostaviše. Slučajno ovim putem silazaše neki sveštenik, videvši ga prođe. Tako i Levit kad je bio na ovom mestu, pristupivši, pogleda ga i prođe.
Samarićanin neki putujući dođe do njega, pa kad ga vide sažali mu se. Pristupivši mu zavi mu rane, zali uljem i vinom, posadivši ga na svoje kljuse dovede ga u gostionicu. Postara se za njega a sutradan kad krenu izvadi dva dinara i dade gostioničaru rekavši mu: Pobrini se za njega a što više potrošiš ja ću ti platiti kada se vratim. ŠTA MISLIŠ, DAKLE, KOJI JE OD ONE TROJICE BIO BLIŽNJI ONOME ŠTO BEŠE ZAPAO MEĐU RAZBOJNIKE? 
Zakonik odgovori:Onaj koji mu MILOST UČINI. 
Isus mu odgovori: Idi pa i ti čini tako!
(Luka10:25-37)

Delovanje iz saosećanja, iz milosrđa je delovanje iz samog DOBRA, ne iz ideje o nagradi. ISTINA često nema veze sa saosećanjem.
Možda je istina da je Jevrejin to zaslužio ali Samarićanin se nije time bavio. Bavio se je DOBRIM sažalio se je na povređenog ČOVEKA, ne na Jevrejina.
Mnoga dela kojima se ne možemo ponositi učinjena su iz ISTINE no Istina nema veze sa saosećanjem, sa milosrđem. Čovek je bio povređen i trebala mu je pomoć. Samrićanin je delovao iz DOBRA ne tražeći istinu…

ASTROLOŠKI

Vodolija je povezana sa Istinom, Ribe sa Dobrim.

Stoga se kaže:

Moraš preći put od Jarca i Saturna, reda, hijerarhije i strukture, postavljaući temelje kroz disciplinu da bi mogao doći do Vodolije i Urana koji su istina i sloboda. Ali tu se mora razbiti ličnost (Sunce) i mora se razgraditi sve što je kroz Jarca formirano, da bi se dostigle Ribe i Neptun, koje su simbol jedinstva, simbol sinteze i ujedinjenja (sve reke ulivaju se u okean) simbol delovanja iz DOBRA.

Pošto nisam stigla do Riba, još sam u Vodoliji nemojte komentarisati jer onda delujem iz Istine, pa se kajem…

0901/888-889 lok 22

Vaš astrolog
Tanja Joksimović